972 77 03 57 CLOSA D'EN LLOP,40 (L'ESCALA) 9:00-19:00h
0,00 / 0 items
0

Cistella

Anxoves de L’Escala

Un poble lligat al mar i a l’anxova


L’Escala és un municipi costaner situat a la Costa Brava, al sud de la comarca de l’Alt Empordà i amb una llarga tradició marinera i, especialment, d’elaboració d’anxoves en salaó.

Des de fa segles la vida de la població i el seu creixement han anat lligat al comerç de les anxoves en salaó i de la sal.

 

>> Fes clic aquí per a comprar Anxoves de L’Escala <<

 

Història de la salaó a Empúries

El poble de l’Escala prové de la ciutat antiga d’Empúries (Emporium) que va ser fundada pels grecs al segle IV a. de C.

 

grecs

 

A les Ruïnes d’Empúries es conserva una factoria de salaó de peix, fet que indica que ja a l’època dels grecs s’elaboraven salaons a la zona.

L’elaboració de salaons es va mantenir de forma més o menys artesanal, i no és fins al segle XVIII quan comencen a aparèixer les primeres referències a la producció industrial de les anxoves en salaó a la població.

 

El segle XVI

Al port pesquer de L’Escala, ja al segle XVI, es pescava anxova i sardina amb els sardinals en vela llatina. En llengua catalana apareixen els primers receptaris medievals detallant diverses conserves de peix.

 

receptari

 

La importància de la salaó a L’Escala es va veure marcada per la construcció de l’Alfolí de la Sal.

És una construcció d’estil gòtic que es va acabar de construir l’any 1697 per a emmagatzemar, inicialment, la sal per salaons. Posteriorment va albergar des de la casa de pescadors a la duana marítima.

La seva construcció va donar un impuls a la població que va passar de ser el barri de pescadors de Sant Martí d’Empúries a passar a ser l’any 1766 el nucli principal del municipi.

La sal provenia de salines com les de Torrevieja, era transportada en velers fins a prop de la costa i descarregada utilitzant barques de pescadors. Aquesta activitat es va mantenir fins a principis del segle XX.

És durant el segle XX que l’art de pesca va evolucionar cap a la tècnica de la teranyina, respectuosa amb el mar i que alhora assegura la qualitat i integritat del peix recollit, un factor clau per a obtenir una salaó d’excel•lent qualitat.

 

teranyina-300x200

Fotografia cedida per Miquel Bataller

 

L’elaboració d’anxoves ha anat perdent importància per a la indústria local a partir del boom del turisme dels anys 60 del segle XX, desplaçant aquest a la pesca i les conserves de l’hegemonia pel que fa a importància econòmica.

Encara continuen a la població 8 indústries de producció de salaó d’anxova, donant feina a unes 200 persones de la població. Les treballadores són majoritàriament dones, ja que aquestes han estat tradicionalment la mà d’obra de les salaons a la població.

El procés continua essent majoritàriament manual, ja que és la forma d’aconseguir un producte de la màxima qualitat.

 

 

Anxoves de L’Escala – Denominació de Qualitat 

Els productors de L’Escala tenen una Denominació de Qualitat Anxoves de L’Escala, la qual assegura uns controls sanitaris rigorosos i un procés d’elaboració que garanteix alhora una excel·lent qualitat del producte.

S’està treballant actualment per obtenir la Indicació Geogràfica Protegida (I.G.P.).

 

 


 

Deixar una resposta

La teva adreça d'email no serà publicada. Els camps requerits estan marcats amb *