972 77 03 57 CLOSA D'EN LLOP,40 (L'ESCALA) 9-21h

Anxoves de L’Escala

Un poble lligat al mar i a l’anxova


L’Escala és un municipi costaner situat a la Costa Brava, al sud de la comarca de l’Alt Empordà i amb una llarga tradició marinera i, especialment, d’elaboració d’anxoves en salaó.

Des de fa segles la vida de la població i el seu creixement han anat lligat al comerç de les anxoves en salaó i de la sal.

 

>> Fes clic aquí per a comprar Anxoves de L’Escala <<

 

Història de la salaó a Empúries

El poble de l’Escala prové de la ciutat antiga d’Empúries (Emporium) que va ser fundada pels grecs al segle IV a. de C.

 

grecs

 

A les Ruïnes d’Empúries es conserva una factoria de salaó de peix, fet que indica que ja a l’època dels grecs s’elaboraven salaons a la zona.

L’elaboració de salaons es va mantenir de forma més o menys artesanal, i no és fins al segle XVIII quan comencen a aparèixer les primeres referències a la producció industrial de les anxoves en salaó a la població.

 

El segle XVI

Al port pesquer de L’Escala, ja al segle XVI, es pescava anxova i sardina amb els sardinals en vela llatina. En llengua catalana apareixen els primers receptaris medievals detallant diverses conserves de peix.

 

receptari

 

La importància de la salaó a L’Escala es va veure marcada per la construcció de l’Alfolí de la Sal.

És una construcció d’estil gòtic que es va acabar de construir l’any 1697 per a emmagatzemar, inicialment, la sal per salaons. Posteriorment va albergar des de la casa de pescadors a la duana marítima.

La seva construcció va donar un impuls a la població que va passar de ser el barri de pescadors de Sant Martí d’Empúries a passar a ser l’any 1766 el nucli principal del municipi.

La sal provenia de salines com les de Torrevieja, era transportada en velers fins a prop de la costa i descarregada utilitzant barques de pescadors. Aquesta activitat es va mantenir fins a principis del segle XX.

És durant el segle XX que l’art de pesca va evolucionar cap a la tècnica de la teranyina, respectuosa amb el mar i que alhora assegura la qualitat i integritat del peix recollit, un factor clau per a obtenir una salaó d’excel•lent qualitat.

 

teranyina-300x200

Fotografia cedida per Miquel Bataller

 

L’elaboració d’anxoves ha anat perdent importància per a la indústria local a partir del boom del turisme dels anys 60 del segle XX, desplaçant aquest a la pesca i les conserves de l’hegemonia pel que fa a importància econòmica.

Encara continuen a la població 8 indústries de producció de salaó d’anxova, donant feina a unes 200 persones de la població. Les treballadores són majoritàriament dones, ja que aquestes han estat tradicionalment la mà d’obra de les salaons a la població.

El procés continua essent majoritàriament manual, ja que és la forma d’aconseguir un producte de la màxima qualitat.

 

 

Anxoves de L’Escala – Denominació de Qualitat 

Els productors de L’Escala tenen una Denominació de Qualitat Anxoves de L’Escala, la qual assegura uns controls sanitaris rigorosos i un procés d’elaboració que garanteix alhora una excel·lent qualitat del producte.

S’està treballant actualment per obtenir la Indicació Geogràfica Protegida (I.G.P.).

 

 


 

Deixar una resposta

La teva adreça d'email no serà publicada.