972 77 03 57 CLOSA D'EN LLOP,40 (L'ESCALA) 9:00-19:00h
0,00 / 0 items
0

Cistella

L’anxova i la sardina: cosines germanes

Una de les preguntes  amb la que ens agrada posar a prova els visitants a la nostra fàbrica d’anxoves és: quina diferència hi ha entre una sardina i una anxova? Per tots aquells qui encara no ho tingueu clar, llegiu atents que ara us ho expliquem!

Encara que ambdues són espècies de peix blau molt similars, trobem diverses diferències clares si les analitzem una mica de prop. Veiem-les!

 

anchoa-vs-sardina-lowres-00
Sardina (a dalt) i una anxova SOLÉS enorme de 19cm i de la millor qualitat (abaix)

 

L’Anxova (Engraulis encrasicolus)

anchoa-vs-sardina-lowres-01

 

· L’anxova és un peix petit estret i aerodinàmic de forma fusiforme (és a dir, de secció oval com els antics fusos de filar), generalment entre 10 i 15 cm de llarg, encara que pot arribar als 22 cm.

· El cap és gran i en punta,  i amb un morro ben visible.

· La boca és molt ampla, sobrepassant la vora posterior de l’ull (el qual no té parpelles). A dins hi trobem unes dents petites i irregulars. La mandíbula superior és més gran que la inferior.

· El color varia des del blau fosc fins al gris clar i presenta una banda platejada en ambdós costats.

· Disposa d’una aleta dorsal, 2 aletes pectorals, 2 ventrals, una altra anal, i la cabal que és bífida i simètrica. Totes les aletes tenen radis tous.

 

 


 

La Sardina (Sardina pilchardus)

anchoa-vs-sardina-lowres-02

 

· La sardina, encara que té també el cos allargat i fusiforme, és més gran que l’anxova. Sobre els 15-20 cm.

· De cap també gran, no té un morro prominent. La boca la té situada a l’extrem i és més petita que la de l’anxova. Té les mandíbules igualades i els maxil·lars no s’estenen més enllà de la part baixa de l’ull, el qual presenta una parpella ben desenvolupada.

· De color blau o verdós a l’esquena i una franja d’un  blau brillant als lloms, de vegades amb algunes petites taques negres.

· Té una aleta dorsal, 2 petites aletes abdominals i una altra anal, a part de la cabal, que és bífida i simètrica. Les seves aletes també tenen radis tous.

 

 

 

Resumint..

Semblances:

  • La mida. Tan l’anxova com la sardina tenen, més o menys, una mida similar, d’uns 15 cm de llarg.
  • El color. Les dos, l’anxova i la sardina, són espècies pelàgiques; això vol dir que tenen l’esquena blava per confondre’s amb el color del mar i no ser vistos pels ocells i el ventre blanc, per confondre’s amb el color de la superfície de l’aigua vista des del fons del mar.
  • Peix blau: totes dues estan catalogades com a peix blau degut al seu alt contingut en greixos poli-insaturats, com per exemple l’àcid Omega-3.

 

Diferències:

  • L’espècie. L’anxova pertany a l’espècie Engraulis encrasicolus mentre que la sardina a Sardina pilchardus.
  • La panxa. La sardina presenta un ventre pronunciat (té panxa!) mentre que l’anxova, contràriament , és més estilitzada.
  • La boca. L’anxova presenta una mandíbula molt escotada que li permet obrir molt la boca. La sardina, en canvi, presenta una boca més discreta, més petita en comparació a la de l’anxova.

 

Així doncs, la sardina i l’anxova són dos peixos amb moltes similituds però les característiques que les diferencien. A més, en el cas de la sardina, la textura de la seva carn, que dificulta la seva separació en 2 filets, i l’oxidació ràpida de la mateixa són les responsables de que no sigui factible la seva maduració en sal, contràriament al cas de l’anxova.

 

Aparentment, petites diferències; a la pràctica, tot un món!

 

 

 

 

 

 

 

 


Deixar una resposta

La teva adreça d'email no serà publicada. Els camps requerits estan marcats amb *