Quan parlem de Peix blanc o Peix blau no ens referim al color exterior que presenten els peixos sinó que, bàsicament, fem una classificació en funció al nivell de greix en el múscul del peix. El peix blau està format per tots aquells peixos que tenen entre un 5 i un 11% de greix mentre que incloem dins del grup de Peix blanc tots aquells peixos que no arriben al 4% de greix.
Aquesta diferència en el contingut de greix es deu a que mentre el Peix blanc és sedentari i s’alimenta d’allò que té a la vora, el blau es desplaça llargues distàncies per trobar aliments i les reserves de greix són més necessàries.
Bacallà al pil pil | per Isabel
Una forma ràpida de saber si un peix entra dins de la categoria de Peix blanc o Peix blau es fixar-nos amb el color de la carn. La majoria de peixos inclosos dins la categoria de Peix blau tenen la carn més clara ja que el percentatge de greix influeix en el color de la carn.
Peix blanc: rap, nero, cap-roig, llenguado, palaia, lluç, llucet, orada, gall, sarg, pagre, déntol, mabre, oblada, pagell o esparrall.
Peix blau: tonyina, bacora, sardina, anxova, sorell, arengada, verat, bis, boga, salmó, moll de roca, anguila, congre, peix Espasa, llamprea, verat d’ull gros, besuc blanc i turbot.
El Peix blau és ric en proteïnes, vitamines A, D, B12, minerals (ferro, calci..) i greixos insaturats, com l’Omega-3.
Els àcids grassos omega3 redueixen els nivells de triglicèrids a la sang, disminueixen la pressió arterial i el risc de trombosi.
S’aconsella menjar Peix blau dos cops per setmana. N’han de fer un major consum les dones a partir dels 40 anys i n’han de restringir el consum les persones amb nivells elevats d’àcid úric.